Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Royal Enfield Forum Greece

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Αλλαγή γραναζοαλυσιδας και λάδια

Δημοσιεύτηκε

Θα ξεκινήσω σε λίγες μέρες σιγά σιγά την αλλαγή γραναζοαλυσιδας και λάδια στην Electra.

Προσπάθησα να βρω κανένα βίντεο όμως το ποιο κοντινό που μπορεί ίσως να με βοηθήσει είναι το παρακάτω 

Για κάποιον που το έχει ξανά κάνει ρωτάω: ανταποκρίνεται ?

επισης λέω να του βάλω λαδακια 15ρι όμως υπάρχουν δυο ειδών το 15-40 & 16-50 ποια από τα δυο να προτιμήσω ?

βέβαια θα ανεβάσω φωτορεπορτάζ και απορίες που θα έχω .

• Απαντήσεις 130
  • Εμφανίσεις 16,4k
  • Δημοσιεύτηκε
  • Τελευταία Απάντηση

Μέλη που απάντησαν περισσότερο

Most Popular Posts

• Καλή τύχη στο έργο σου Νίκο και μην ξεχάσεις να εφαρμόσεις όλες τις τεχνικές των Ινδών στο βίντεο:   Να χτυπήσεις με μαδέρι τον κινητήρα αν κάποιο εξάρτημα δεν ξεκολλάει, να ακουμπήσεις τη

• Αντωνης Σταθακης
    Αντωνης Σταθακης

Αααα μπραβο... Τωρα εχεις κι εσυ μεγαλα καρυδια σαν κι εμας!!...

• 7η μέρα η τελευταία Ξεκίνησα με το καθάρισμα του πλαϊνού καπακιού από την φλαντζοκολλα. Και εδω βλάπτεται την φλάντζα από κάτω που προεξέχει (μετά το πατάκι δεξιά)   Ξεσφιξα κ

ΕΙΚΟΝΕΣ

Featured Replies

Δημοσιεύτηκε

...καλα Noe είσαι θεος...στο είπα...???

...Ρουκετα αν τα έχεις στο χέρι όλα άλλαξέ τα, 60.000 χιλιόμετρα έκανε το εργαλείο...

...είναι λογικες οι φθορες...

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
1 ώρα πριν, bbk είπε:

...καλα Noe είσαι θεος...στο είπα...???

...Ρουκετα αν τα έχεις στο χέρι όλα άλλαξέ τα, 60.000 χιλιόμετρα έκανε το εργαλείο...

...είναι λογικες οι φθορες...

Καλά τα λες, όμως ξομειναμε από χρήμα μάνα μου.

Δημοσιεύτηκε

Βre παιδια..

Και μονο τους δισκους να αλλαξει καλα ειναι!Μην τρελαινομαστε,μα εδω ηταν μια χαρα πριν..τωρα δεν θα ειναι?

Εμενα παλι αν θες την γνωμη μου...βαλε πανω και τους παλιους δισκους (αφου δεν πατιναρε) ωστε να δεις σωστα την διαφορα που σου προσφερε το γραναζι.Αλλωστε γι'αυτο ξεκινησες και στην επομενη αλλαγη υγρων στην πρωτευουσα βαλε και τους καινουριους δισκους.

Κρατα στο μυαλο σου οτι μπορει το γραναζι να μην σου αρεσει κι οτι οοολο αυτο μπορει να γινει πιο συντομα κι οχι μετα απο 5.000χλμ.

Αλλιως κουμπωσε τα ολα τα καινουρια που εχεις παρει και απλα απολαυσε την!Με προσοχη ομως γιατι στα 80χλμ θα κουμπωνεις την πεμπτη ταχυτητα αντι για τα 60,αρα λογικα στα 100χλμ θα εισαι κουκλος στο φασμα στροφων.

Δημοσιεύτηκε
8 ώρες πριν, Nikoss Rocket είπε:

Καλά τα λες, όμως ξομειναμε από χρήμα μάνα μου.

...ειπμε βρε...

...κανε αυτο που λεει ο συντεχνος και τα ξανα λεμε...

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

6η ημέρα

Ηρθε η ώρα να περάσω τους δίσκους και να δέσω 

Ξεκινώντας θα κάνουμε μια σύγκριση παλιούς με καινούργιους δίσκους 

D73_C51_D6-602_D-4604-_AF17-7_D812_E8_E3

2_F4_C4_BE2-_CD6_E-4299-9654-14_CE42317_

Και η κατάσταση τις καμπάνας 

CBEA79_FD-_E483-4586-88_B9-_A4950_F6_D07

Φαίνονται ελαφρός η πατουριτσες που έχουν δημιουργηθεί 

Οι δίσκοι μπήκαν τέλεια και σφικτηκαν

50_B5_DF36-_E728-4_BEB-_B44_A-_B6695_F47

πάω να βάλω και μπροστά τον ροτορα και μπαν πρώτη καμπάνια 

Βλέπω κάτι σημαδάκια που με προβλημάτισαν 

69773_F27-7_DD3-43_BD-9_B87-821862750_FD

δεν τα είχα προσέξει όταν την έβγαλα, δεν ξέρω μην τα έκανα εγώ άθελα μου πέφτοντας κανένα εργαλείο επάνω.

συνεχίζω και μπαν δεύτερη καμπάνια 

Η φλάντζα έχει ψηλό ξεχειλώσει και δεν κάθεται καλά, μαζί με αυτό είμαι και μόνος και με δυσκολεύει αφάνταστα .

τελικα έβαλα φλατζοκολλα στο πρώτο καπάκι (εξωτερικό) πέρασα την φλάντζα και 2-3 βίδες να την κρατάνε ταυτόχρονα έβαλα και στο εσωτερικό γιατί μετά δεν σου έδινε χέρι  μπήκε έφυγε σε μια πλευρά από τη θέση της, την έβαλα όμως από κάτω έβγαινε πολύ απέξω (είχε ξεχειλώσει έκανα και εγώ την βλακεία αφού παράγγειλα τόσα πράγματα δεν πήρα και μια φλάντζα) τελικά μπήκε όμως βλέπω ότι από την μια πλευρά μου προεξέχει κάπως, πρέπει να κόπηκε κιόλας όμως έριξα λιγάκι φλαντζοκολλα εξωτερικά και βλέπουμε πως θα πάει.

F04946_F8-_A6_E9-4_CE6-8601-_C902_AA5_B6

Άρχισα να βάζω τις κάτω τάπες του λαδιού, είχα παραγγείλει και μια από τον χιτσκουδη (αυτήν με την σίτα) όπου ο χιτσκουδης τις δίνει και τις δυο στον ίδιο κωδικό 10 , δεν είναι όμως. Η εσωτερική είναι ποιο μεγάλη (αυτή που ήθελα να αλλάξω) , να καταλάβετε η εσωτερική σφίγγει με 22ρι κλειδί ενώ η εξωτερική (αυτή κάτω από την αντλία) με 19ρι κλειδί.

Και μπαν 3τη καμπάνα 

δεν σφίγγει καλά η εξωτερική βίδα (με την σιτα) βιδώνει και ξεβιδωνει μεν όμως δεν σφίγγει σωστά .

Την βίδωσα βέβαια μέχρι εκεί που ένιωσα ότι σφίγγει και βλέπουμε.

Τα νεύρα έχουν απογειωθεί και ξεκινάω να ρίξω λαδακι στην μηχανή.

Βαζω 1,4 για αρχή και βλέπω .

Μετα ρίχνω την μηχανή στο πλαϊνό σταντ για να βάλω βαλβολίνη. Και ναι πιάνω το λαδακι (το atf που πάει στους δίσκους) και αρχίζω και ρίχνω και εκεί που έχω βάλει καμία 600ρια γραμμάρια το παίρνω χαμπάρι , σταματάω, βάζω την μηχανή στο διπλό σταντ, αρχίζει το λάδι να τρέχει από τα πλαγιά (απορώ γιατί τρέχει αφού πέρνει 750ml και δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί), την ξανά βάζω στο πλαϊνό , βιδώνω την πλαϊνή βίδα, την ξανά βάζω στο διπλό και τα αδειάζω από την κάτω βίδα πάλι μέσα στο μπουκάλι του. 

Το έχω αφήσει να ξεζουμιστη τελείως και αύριο να πάω να βάλω τα λαδακια του και την βαλβολίνη του.

πιστευω στο atf όπου ξανά μάζεψα να μην έχει πάρει μέσα βαλβολίνη και μου κάνει ζημιά στους δίσκους.

Οπως επίσης πιστεύω να μην έχω πρόβλημα και στο σασμάν που έπεσε atf λάδι.

Δημοσιεύτηκε

Πρωτον στην πρωτευουσα μπαινει περιπου 400-450ml ATF.

Στο σαζμαν παιρνει περιπου 700-750ml βαλβολινη.

Οποτε σωστα μετα τα 450ml σου σουρωνε το ATF.

Πως τα καταφερες και τα μπερδεψες τα λαδια??:mad2:

Δημοσιεύτηκε

Στις βιδες του καρτερ αφου δεν σφιγγουν σωστα βαλε και λιγο κολλα.

Στο καπακι της πρωτευουσας βγαλε με ενα νωπο σφουγγαρι ή χαρτι κουζινας την πολυ κολλα πιεζοντας την προς τα μεσα.Θα φυγει πιο ευκολα οταν στεγνωσει ΑΛΛΑ μπορει να σου τραβαει και λιγο απο μεσα..αφου δεν εχεις καλη φλαντζα καλυτερα τωρα που ειναι φρεσκια.

Δημοσιεύτηκε

Εεεεεε τωρα καταλαβα!Εβαζες ΑΤF στο σαζμαν...???

Πετα το και παρε καινουριο για την πρωτεουσα.

Δημοσιεύτηκε

Ερωτηση...

Ειπες πως βαζοντας λαδι στο σαζμαν περιπου στα 600ml αρχισε να ξεχυλιζει...Αρα μηπως την παλια βαλβολινη την αδειασες εχοντας την μηχανη στο μονο σταντ?Μονο ετσι εξηγειται να υπαρχουν πανω απο 100ml λαδι στο σαζμαν.

Εκτος του οτι επρεπε να την ειχες στο διπλο σταντ καλο ειναι να την κουνας και την μηχανη ωστε να αδειασει τελειως.Εγω βαζω και 100ml καινουρια ωστε να ξεπλυνει την παλια.Μετα κλεινω κατω ταπα και συμπληρωνω.

Επεξεργάσθηκε από το μέλος Αντωνης Σταθακης

Δημοσιεύτηκε

Τωρα...

Το ΑΤF στο σαζμαν δεν θα κανει ζημια,ομως αν το ATF εχει μεσα βαλβολινη..εεε ναι εκει θα τους φαει τους δισκους.Γνωμη μου βαλε καινουριο ΑΤF μα 6ευρω κανει περιπου.Δεν αξιζει να το ρισκαρεις..

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Όταν άδειασα την βαλβολίνη το είχα στο διπλό σταντ και μετά την έριξα και λίγο πλαγιά (όχι στο μόνο από την άλλη) για να αδειάσει τέλειος, την άφησα και 5-6 μέρες ανοιχτή την τάπα για καλό στράγγισμα . Άρα δεν υπάρχει πιθανότητα να είχε μέσα βαλβολίνη 

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
21 λεπτά πριν, Αντωνης Σταθακης είπε:

Στις βιδες του καρτερ αφου δεν σφιγγουν σωστα βαλε και λιγο κολλα.

Έχω βάλει ήδη λαδακι μέσα, το βλέπω και πράττω ανάλογος .

22 λεπτά πριν, Αντωνης Σταθακης είπε:

Στο καπακι της πρωτευουσας βγαλε με ενα νωπο σφουγγαρι ή χαρτι κουζινας την πολυ κολλα πιεζοντας την προς τα μεσα.Θα φυγει πιο ευκολα οταν στεγνωσει ΑΛΛΑ μπορει να σου τραβαει και λιγο απο μεσα..αφου δεν εχεις καλη φλαντζα καλυτερα τωρα που ειναι φρεσκια.

Θα το καθαρίσω αύριο 

Δημοσιεύτηκε

Να ρωτησω κι εγω κατι..?

Ο ροτορας μπαινει οπως να'ναι ήή εχει στανταρ θεση ωστε να μην χαθουν τα σημαδια του αβανς-ανς.

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
5 λεπτά πριν, Αντωνης Σταθακης είπε:

Να ρωτησω κι εγω κατι..?

Ο ροτορας μπαινει οπως να'ναι ήή εχει στανταρ θεση ωστε να μην χαθουν τα σημαδια του αβανς-ανς.

Έχει στάνταρ θέση γιατί έχει μια κοπιλια πάνω στην βάση και δεν μπαίνει αλλιώς 

Δημοσιεύτηκε
Παράθεση

69773_F27-7_DD3-43_BD-9_B87-821862750_FD

Που τον βάρεσες, λες αυτό το χτύπημα στο χείλος του μαγνήτη?

Είναι πολύ έξω δε νομίζω να έχεις πρόβλημα με το διάκενο που πρέπει να αφήνει με τα πηνία.

Αν ακούσεις κανένα παράξενο σφύριγμα  :sfirigma: έχετο υπόψη.

Η περιγραφή βιδώματος της τάπας στροφαλοθαλάμου μοιάζει με κλοτσημένες βόλτες, αααααχ.

Κάνε αυτό που σου λέει ο Αντώνης, βάλε λίγο κόλλα πριν βιδώσεις στην ροδέλα αφού πρώτα τα καθαρίσεις καλά από υπολείμματα λαδιού τόσο την τάπα όσο και το κάρτερ. Σφίξε τόσο όσο να είσαι σίγουρος πως δεν θα κλοτσήσει και άσε να στεγνώσει μια μέρα.

Το ίδιο και στην πρωτεύουσα, άσε να στεγνώσει μια μερα η φλατζόκολλα, εσωτερικά αργεί περισσότερο. Μη βιαστείς να ρίξεις ATF.  Όταν βάλεις το λαδάκι την κάνεις βόλτα και δεις ότι είναι στεγανή η πρωτεύουσα κόψε τα περισεύματα με μια φαλτσέτα. Στην επόμενη φορά  να έχεις όχι μία αλλά δύο φλάντζες.

Οι τάπες του λαδιού έχουν 19άρι κεφάλι όλες και στις ιντσάδικες ανοίγουν με 18άρι, μήπως σου έστειλε τάπες ιντσας? Με 22άρι κεφάλι δεν έχω ξαναδεί.  Έπρεπε να ελέγξεις τα σπειρώματα με τις παλιές. 

Στο σαζμάν δεν θα πάθει τίποτα αν βάλεις 100 ml παραπάνω βαλβολίνη, προφανώς δεν είχε αδειάσει καλά ή έχει κάτσει στον πάτο 100ml μούργα..:blink:

Μια χαρά τα πήγες για πρώτη φορά.

Σημείωση: ελπίζω να θυμήθηκες να βάλεις την βέργα μέσα στον άξονα του σαζμάν πριν κλείσεις την καμπάνα με τους δίσκους. Ξέρεις αυτή που σπρώχνει και ανοίγει τους δίσκους όταν πατάς συμπλέκτη. 

Δημοσιεύτηκε

:help: S.O.S. για τις εξετάσεις μεταπτυχιακού.. :rtfm:

Στην τάπα του στροφαλαθαλάμου, στο σπείρωμα του κάρτερ,  καλού κακού ξάπλωσε από κάτω πάρε ένα φακό και δες μια τρυπούλα που είναι η δίοδος λαδιού όπου τα λάδια πάνε στην κεφαλή από τα σωληνάκια ύψηλον. Μέτρησε σε πιο ύψος είναι και σιγουρέψου πως το σπείρωμα της τάπας δεν μπαίνει τόσο μέσα για να στην φράξει. Για τον λόγο αυτό στην μπροστινή τάπα είναι καλό να βάζουμε χαλκοροδέλα΄χοντρή τουλάχιστον 1mm.

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Η πρώτη βόλτα πραγματοποιήθηκε. σύντομα κοντά σας για συμπεράσματα και κοστολόγια 

Δημοσιεύτηκε

...καλα θα μας τρελανεις με φαινετε...!!!

...ρε θα μας πεις αν ειναι καλο ή οχι το γραναζι ή θα μας σκασεις...!!!...???

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

7η μέρα η τελευταία

Ξεκίνησα με το καθάρισμα του πλαϊνού καπακιού από την φλαντζοκολλα.

Και εδω βλάπτεται την φλάντζα από κάτω που προεξέχει (μετά το πατάκι δεξιά)

5244295_F-_C73_B-4_B83-9_A40-7_F83_CD9_A

Ξεσφιξα και έβαλα διπλή ροδέλα στην μπροστινή βίδα (στο ξεσφιγμα έμεινε επάνω στην βίδα ένα γρεζι από το σπειρωμα) με την διπλή ροδέλα έσφιξε κάπως καλύτερα.

A540_E908-_A91_E-4_D25-99_F6-9_FC4660388

Έβαλα λαδακια 

στον κινητήρα πήρε 1850ml

Στο κιβώτιο ταχυτήτων πήρε 500ml (η μηχανή σε διπλό σταντ και το άφησα να τρέξει από εκεί που το γεμιζα).

Και στους δίσκους πήρε 520ml.

Πρωτη βόλτα κοντινή 2χιλ. η μηχανή πήγαινε πολύ καλά η ταχύτητες έμπαιναν τέλεια και ναι με το 19ρι γρανάζι τραβάει μια χαρά. Δίνει στην μηχανή άλλη πνοή.

Δεύτερη βόλτα 10χιλ η μηχανή ακουγόταν υπέροχα , οι πανιολες ακουγόταν σαν να κελαηδάνε δεν τις έχω ξανά ακούσει τόσο ωραία (σίγουρα οφείλετε στο λαδακι 15/50 φουλ συνθετικό) η μηχανή τράβαγε υπέροχα έδινε σωστή πνοή, να φαντάστηκε ούτε καν η 5η ταχυτητα κουμπώθηκα σε όλη την διαδρομή.

μένει αύριο να ρίξω μια μάτια για διαρροές (αν και έριξα μια στα πεταχτά μετά από 1 ώρα και δεν είδα τίποτα).

Τι μου στοίχισε όλο το εγχείρημα:

1. Λαδια

2 λίτρα φουλ συνθετικά 15/50 castrol : 20€

1 λίτρο βαλβολίνη Motul 75/90.              :10€

1 λίτρο ATF τις ΕΚΟ.                                       :10€

————————————————————————

Συνολο                                                                    :40€

2. Γραναζοαλυσιδα

Αλυσίδα : 50€ (Από αντιπροσωπεία)

γραναζι πισω: 65€ (Από αντιπροσωπεία)

γραναζι μπροστά 19Τ (είναι αγγλικό και όχι ινδικό): 38€ (Από αντιπροσωπεία)

————————————————————————

Συνολο                                                                    :153€ (+18 τα μεταφορικά)

3. Λοιπά 

Φίλτρο λαδιού :8€ (Από αντιπροσωπεία)

Σιαγονες             :19€ (από eBay)

Δίσκους συμπλέκτη (σετ):125€ (από χιτσκουδη μαζί με τα μεταφορικά)

————————————————————————

Συνολο                                                                    :152€

Γενικο Σύνολο 345€.

4.Εργατικά 

1 κλειδί 20χ22 : 8€

1 κλειδί 30χ32 : 13€

6-7 Μπίρες :14€

4 καφέδες : 4€

————————————————————————

Συνολο.      49€

Καλό να γνωρίζουμε:

Πλην τα κλασσικά κλειδιά (έως 19 νούμερο) θα χρειαστείτε και κλειδι 20χ22 η καρυδάκι  για δίσκους, 30χ32 για τα γρανάζια καδενας μπροστά , εξολκεα για να βγει ο ροτορας , ένα ενισχυμένο ‘στραβο’ κατσαβίδι για να βγάλεις τα γρανάζια  και (σε εμένα) 50ρι κλειδί (δούλεψα παπαγαλάκι) για το γρανάζι τις αλυσίδας.

Οπωσδηποτε φλάντζα για το καπάκι (πράγμα που εγώ δεν άλλαξα).

Είναι μια δουλειά 3-4 ώρες σίγουρα .

Συμπεράσματα 

Η αλλαγή από 18ρι σε 19ρι γρανάζι πάει πακέτο με amal καρμπυρατέρ, φίλτρο ελεύθερο και «ανοιχτή» εξάτμιση (αυτά προτείνει ο χιτσκουδης και αυτό έκανα) , δεν ξέρω κατά ποσό θα αποδώσει με το μαμά καρμπυρατέρ μεν , όμως με ανοιχτό φίλτρο και εξάτμιση.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι αξίζει το κόπο η αλλαγή σε ένα δόντι παραπάνω.

Με το 15ρι λάδι ακούγετε σε άλλο τόνο το μοτέρ ποιο ‘ομορφο’ (η άποψη αυτή έχει βγει με συμπέρασμα βόλτας 10 χιλιομέτρων), θα ενημερώσω τι γίνετε με το ‘τσίμπημα’.

Απο εμπειρία ήταν ωραία, όμως σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεσαι και δευτερα χέρια.

Δημοσιεύτηκε

Αν εξαιρέσουμε ότι το 19άρι γρανάζι δεν το έβρισκες μόνος σου,

από τα υπόλοιπα θα μπορούσες να γλιτώσεις περίπου 100 € από τα ανταλλακτικά.

Σε επόμενη αλλαγή λαδιών να  περάσεις χελικόιλ τις τάπες σου.

Καλές βόλτες και τώρα με το 19άρι να μας περιμένεις στα ταξίδια εντάξει?

Όχι σαν την τελευταία φορά που σε ψάχναμε..:sfirigma:

Δημοσιεύτηκε

Νικο οταν λες οτι δεν εβαλες 5η ταχυτητα με ποσα χλμ.πηγαινες και δεν χρειαστηκε να την βαλεις.Βγαλε την μια βολτα και στην εθνικη να δεις γιατι μπορει αν δεν γεμιζει σωστα η 4η να κρεμαει η 5η.Απο 3η σε 4η ηταν οκ??Να σου πω την αληθεια φοβαμαι μηπως σου κρεμαει η 5η οπως στα honda cub 90αρια που η δευτερα εσπαγε κι εβαζες 3η και δεν τραβαγε.Μπορει να κανω λαθος και να ειναι φοβερο γιατι οντως τα enfield εχουν κοντες σχεσεις..ποσο μαλλον να το πειραξεις και λιγο οπως καρμπ.εξατμ.και φιλτρο οπως εσυ και τελικα να ειναι σουπερ!

Επεξεργάσθηκε από το μέλος Αντωνης Σταθακης

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Όλες οι ταχύτητες που άλλαξα (μέχρι την 4η) μπήκαν μια χαρά χωρίς να νιώσω κρέμασμα.

Αυριο που θα κάνει μια πορεία 40χιλ θα έχω καλύτερη εικόνα.

Απο χιλιόμετρα με ποσά πήγαινα δεν μπορώ να σου πω γιατί δεν έχω κοντέρ.

Σημερα σε ένα έλεγχο που έκανα δεν έχω διαρροές λαδιών από πουθενά από κάτω.