Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Royal Enfield Forum Greece

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Πρόταση για μπαταρία.

Δημοσιεύτηκε
Η μπαταρία αρχίζει να μου κάνει νερά. Τα υγρά της είναι εντάξει από ποσότητα. Θα πάω να την μετρήσω και θα δω τι γίνεται. Έχετε καμία πρόταση για την περίπτωση που την αλλάξω; Και σε τύπο μπαταρίας αλλά και σε μάρκα.

Featured Replies

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Διονύση ο ΤΚΜ (Θεόδωρος) έχει κάνει αλλαγή στον ηλεκτρικό συσσωρευτή του (μπαταρία) στη αντιπροσωπεία, τοποθετώντας μία κλειστού τύπου. Χρειάστηκε ν’ αφαιρέσουν (κόψουν) ένα κομμάτι από την βάση του συσσωρευτού γιατί η κλειστού τύπου που ταιριάζει είναι λίγο πιο ογκώδη και εφαρμόζει σφικτά. Δεν έχει τύχει να συναντήσω ξανά τον Θεόδωρο (ΤΚΜ) αλλά υποθέτω ότι τ’ αποτέλεσμα είναι θετικό.
  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε
Την άλλαξα και γώ πρόσφατα και έβαλα κλειστού τύπου. Θα ρωτήσω στο συνεργείο για την μάρκα. Χώρεσε κανονικά χωρίς να πειράξουμε το κουτί της.
Δημοσιεύτηκε
Για ποιο λόγο Γιάννη να βάλεις κλειστού τύπου? Η δική σου μηχανή (όπως και η δική μου) δεν έχει απαιτήσεις σε ρεύματα.
Από όταν αγόρασα τη μοτοσικλέτα μου (καρμπυρατεράτη) έχω να λέω σαν καλή ανάμνηση ότι ο Σαββαΐδης μου έβαλε καλή μπαταρία και μου χάρισε το μπρελόκ της Enfieild (τα υπόλοιπα βράστα).
Έχουν περάσει τρία χρόνια και μου δίνει ρεύμα σα να μην πέρασε μια μέρα, ενώ την ελέγχω τακτικά τα υγρά της (ανοικτού τύπου) και δεν συμπλήρωσα ποτέ. Η μόνη διαφορά είναι ότι φοράω πιο μεγάλης χωρητικότητας λόγω του ότι προοριζόταν για ενίσχυση της μίζας (την οποία ξαπόστειλα). Ίσως αυτός είναι ο βασικός λόγος αντοχής της, την βάζω μπρος μόνο με μανιβέλα από τους πρώτους μήνες της ζωής της.
Το μόνο που μου είχαν πει (ο Θωμάς) "ότι πρέπει να έχω πάντα καλό ρεύμα λόγω ηλεκτρονικής". Ωραία, τους χειμώνες τη συντηρώ με έναν φορτιστή και μέχρι σήμερα από τον Σεπτέμβρη του 2009 δεν έχω αλλάξει μπαταρία. Αν συμπληρώσω 5ετία θα μου θυμίσει περίπτωση παπιού.

Καταλήγω πως για τις απλές μοτοσικλέτες είναι πλεονασμός η μπαταρία κλειστού τύπου.

Αλλά και για τις EFI δεν είναι απαραίτητο, η μπαταρία είναι σε εύκολα προσβάσιμο χώρο και το μυστικό της μακροζωϊας της είναι η συντήρηση όταν κάθεται.. :bs:
Δημοσιεύτηκε
Επειδή τη βάζω και τη βγάζω στο φορτιστή, κατι γίνεται με τα υγρά και στάζουν στο καπάκι του συμπλέκτη και το έχουν χαλάσει...
Άσε που πέταξα και ένα παντελόνι για αυτό το λόγο...
Και εγώ τη μεγάλη μπαταρία έχω, αν βρω μια αντιστοιχη σε κλειστού τύπου που να κάνει τότε θα τη βάλω κάποια στιγμή (στην επόμενη αλλαγή) αλλιώς όχι...
Δημοσιεύτηκε

Το λοιπόν η χρήση της μηχανής δίνει και μεγάλη διάρκεια στην ζωή της.
Όμως και ένα φορτισματάκι που και που δεν κάνει κακό, ή μία μεγάλη βόλτα με καλή ταχύτητα και με όχι αναμμένα τα φώτα.
Στην μπαταρία πάνω γράφει ένα κωδικό που είναι διεθνής και δείχνει τα βολτ αμπερώρια και την φορά των πόλων.
Για τις μιζάτες παλιές Enfield ο κωδικός είναι
UTX14AHL-BS ή YTX14AHL-BS

Και μερικές διευθύνσεις με τις λεγόμενες όπου γράφουν χαρακτηριστικά και διαστάσεις.

http://www.amazon.com/YTX14AHL-BS-Motorcycle-Battery-ENFIELD-Electric/dp/B008BTLMKO

http://www.atbatt.com/product/23879/motorcycle/royal-enfield/all-electric-start-models-500cc-00-03/battery

http://www.atbatt.com/product/23520/motorcycle/royal-enfield/all-electric-start-models-500cc-00-03/battery

Τις διευθύνσεις τις βρήκα τυχαία και τις έβαλα όχι για τις τιμές αλλά για τα χαρακτηριστικά και τις διαστάσεις.

• 4 years later...
Δημοσιεύτηκε

Μάκη εδω θα δεις διαστάσεις απο την μπαταρία σου, που είναι 132 X 90 X 168MM

http://www.hitchcocksmotorcycles.com/accessory-electrics-charging

απο όσο έχω καταλάβει πρέπει ο κωδικος να είναι ίδιος με τις παλιες μιζάτες enifled.

κάτι σε αυτο YTX14AHL-BS

Δημοσιεύτηκε

12V - 14AH, MF

αυτό γράφει το manual για την desert storm και είναι ίδια μπαταρία με τις κλασικές EFI.

γκουγκλάροντας τον παραπάνω κωδικό δίνει την μπαταρία YTX14-BS MF κλειστού τύπου

πιθανόν να είναι ίδια με τις καρμπυρατεράτες μιζάτες Enfield σε διαστάσεις μόνο.

Επειδή μπορεί οι πόλοι να αλλάζουν καλό είναι να την βγάλεις και να πας να πάρεις μία ακριβώς ίδια.

Δημοσιεύτηκε

...λοιπον απο χθες εφαγα τον κοσμο να καταλαβω γιατι υπαρχει διαφορα μεταξυ των προτασεων που καναμε...

...ετσι μεχρι στιγμης αυτο που καταλαβα ειναι πως η μπαταριες MF ειναι μπαταριες Agm κλειστου τυπου νεοτερης τεχνολογιας με κατι σαν υαλοβαμβακα μεταξυ των στοιχειων που ειναι κατασκευασμενα απο αλλο υλικο...η μπαταρια ειναι καλυτερη σε ολα και αντεχει σε κραδασμους κτλ και κτλ και κτλ...!!!

...ολο αυτο το συστημα θελει συγκεκριμενο τροπο πρώτης φορτησης...

...αυτα εν οληγης...

...το διαβασμα συνεχιζετε για να εχω μια πιο ολοκληρομενη αποψη...

...δεν εχω βρει τι ειναι το BS...

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν νομίζω πως κάτι κατάλαβα …νομίζω είπαμε…!!!:grimace:

Το λεπον το BS στο τέλος του τύπου που έδωσα σημαίνει ‘’bottle supplied” δηλαδης το μπουκάλι παρέχετε …ποιο μπουκάλι…??? Μα το μπουκάλι με τον διαλύτη που τοποθετείτε μόλις την αγοράσουμε και ο οποίος ενεργοποιεί την μπαταρία …είναι μπαταρίες AGM δηλαδη Absorbed Glass Mat.

Το MF σημαίνει Maintenance Freeδηλαδης μπαταρία Χωρίς Συντήρηση. Είναι δηλαδή μπαταρίες που έχουν βαλβίδα εξαέρωσης μολύβδου, VRLAValve Regulated Lead Acid, όμως είναι κλειστού τύπου, gel ή agm…!!!

Πως ελέγχουμε με βάση την Yuasa το σύστημα έλεγχου φόρτισης του κινητήρα μας.

Βάζουμε σε λειτουργία τον κινητήρα μας, στις 3000 με 4000rpm στροφές του κινητήρα στους πόλους της μπαταρίας πρέπει να μετράμε 13volt ως 14,5volt…!!!

Μάλιστα αν τα volt είναι λιγότερα από την ελάχιστη τιμή τότε η Yuasa λέει να πάμε σε τεχνικό γιατί κάτι παίζει με το σύστημα φόρτισης  του συστήματος…!!!

Η AGM μπαταρίες που είναι 75 % έως 100 % φορτισμένες θα μετρήσουμε  12.5volt ως 12.8volt.

Όλες αυτές τις πληροφορίες τις πείρα από ένα pdf της Yuasa

http://www.yuasabatteries.com/pdfs/TechManual_2014.pdf

http://www.yuasabatteries.com/pdfs/Yuasa_Specs_Apps_2015.pdf

Ουσιαστικά είναι ίδιες οι μπαταρίες που προτείναμε.

και οι δύο είναι AGM.

Οι απλές μπαταρίες που γεμίζουν με αποσταγμένο νεράκι είναι οι YuMicron / Conventional για την Yuasa…!!!

Αυγαααααααααα…!!!

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε

Η μπαταρία YTX14-BS MF 

ΔΕΝ ταιριάζει στις EFI.

Ειναι 1 πόντο πιο κοντή.

Η σωστή μπαταρία είναι YB14L A2

12V 14Ah

(Δυστυχώς πλήρωσα και τις δύο) :cray:

Δημοσιεύτηκε
12 λεπτά πριν, mikezante είπε:

Η μπαταρία YTX14-BS MF 

ΔΕΝ ταιριάζει στις EFI.

Ειναι 1 πόντο πιο κοντή.

12V 14Ah

...ποιο κοντή ή ποιο χοντρή...???

...αυτη που πήρες είναι κλειστου τύπου ή ανοικτου...???

...πές μας μαρκες και τιμες αν έχεις χρόνο...!!!

Δημοσιεύτηκε

Μάκη ενδεχομένως να μπορείς να την πουλήσεις μέσα από το forum.Ανέβασε φωτό, γράψε λεπτομέρειες (διαστάσεις, αμπερώρια, τιμή) και ίσως να βρεθεί κάποιος που να τη χρειάζεται.

Δημοσιεύτηκε
45 λεπτά πριν, mikezante είπε:

12V 14Ah

20150522133830_mgm_14ah_yb14l_a2.jpeg

Αυτή εβαλα παιδιά, σε EFI μοντέλο 2013

τιμή 40€

Επεξεργάσθηκε από το μέλος mikezante

Δημοσιεύτηκε
45 λεπτά πριν, mikezante είπε:

Η μπαταρία YTX14-BS MF 

ΔΕΝ ταιριάζει στις EFI.

Ειναι 1 πόντο πιο κοντή.

12V 14Ah

Και εσυ re Μακη που πας ετσι...!!Τελικα ενας ποντος...εχει διαφορα!:lol2:

Δημοσιεύτηκε

Εγώ θα έβαζα μια σαμπρέλα από κάτω να κερδίσω τον ένα πόντο διαφορά.

Αν δεν την είχες συμπληρώσει με υγρά φαντάζομαι θα μπορούσες να την αλλάξεις.

• 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Παίδες χθες η μπαταρία μου τα 'φτυσε αλλά ας είναι καλά η μανιβέλα αλλιώς θα 'σπρωχνα... Σε γενικές γραμμές δεν τα πήγε κι άσχημα αφού τον Ιούλιο κλείνει τρία χρόνια το μηχανάκι και να πω την αλήθεια δεν την συντήρησα ποτέ...

Ξέθαψα αυτό το θέμα για να πάρω καμιά επικαιροποιημένη άποψη σχετικά με μπαταρίες...

Η δικιά μου φοράει από το εργοστάσιο μια 12V 14Ah μάρκας FIAMM, αν και στο φυλλάδιο της EURO 4 EFI προτείνει 12V 12Ah. Βέβαια καλύτερα τα περισσότερα Ah γιατί θα ζήσει και λίγο παραπάνω...

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν έχει βάλει κανείς κλειστού τύπου (Maintenance Free) και αν αντιμετώπισε κάποιο θέμα...

Επίσης, η μπαταρία είναι συνδεδεμένη με τους πόλους προς τα μέσα ενώ έχει μπόσικα καλώδια και θα μπορούσε να συνδεθεί και με τους πόλους προς τα έξω αλλά με ανάποδη πολικότητα (ο θετικός πόλος πρέπει να είναι προς το ρεζερβουάρ). Ο Γρηγόρης από την παλιά αντιπροσωπεία μου είπε ότι τη βάζουν έτσι μην τυχόν ακουμπήσουν οι πόλοι στο καπάκι και κάνει σώμα αν και έχουν ποιοτικό ελαστικό κάλυμμα στους πόλους.

Δεν σας ρωτάω καν τη γνώμη σας για Λιθίου γιατί η τριπλή τιμή δεν αξίζει ούτε για το μικρότερο βάρος, ούτε για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής... (θα περιμένω μερικά χρόνια να πέσουν οι τιμές...) :lol10:

Δημοσιεύτηκε

ΑΑΑ ξέχασα να σας πω, αν και μάλλον οι παλιοί θα το ξέρετε οπότε το γράφω για τους νέους...

Η μηχανάρα μας διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη... Ο Γρηγόρης μου είπε ότι όταν η μπαταρία ετοιμάζεται να κλατάρει, το λαμπάκι του κινητήρα μένει αναμμένο για ένα-δυο δευτερόλεπτα παραπάνω αφού βάλουμε μπρος. Το είχα παρατηρήσει εδώ και δυο βδομάδες περίπου και είχα ψιλοθορυβηθεί δεν το είχα ψάξει όμως επειδή έσβηνε...

Τελικά η κούκλα μου, μου έκλεινε το μάτι αλλά εγώ δεν την καταλάβαινα... 

Δημοσιεύτηκε
35 λεπτά πριν, Ο/Η tsoug έγραψε:

ΑΑΑ ξέχασα να σας πω, αν και μάλλον οι παλιοί θα το ξέρετε οπότε το γράφω για τους νέους...

Εγώ δεν το ήξερα. 

Γνώμη μου να πάρεις μια ίδια και να την ετοιμάσεις μόνος σου. Δηλαδή να την πάρεις στεγνή και να βάλεις εσύ τα υγρά που έχει στο κουτί της σύμφωνα με τις οδηγίες.  Εκτός και εμπιστεύεσαι τον μπαταριά. Για να είσαι σίγουρος για τη φρεσκαδούρα της, τίποτα άλλο. 

Δημοσιεύτηκε

Εγω ειμαι υπερ της κλειστου τυπου αλλα περι ορεξεως κολοκυθοπιτα...

...οπως και να εχει μη παρεις μεγαλυτερη απο αυτη που λεει ο κατασκευαστης γιατι αν η μηχανη δεν κανει πολλα χιλιομετρα θα μενει μισογεματη...δεν θα μπορει να καληψει η παραγωγη του ρευματος την φορτηση της.

Δημοσιεύτηκε
7 λεπτά πριν, Ο/Η bbk έγραψε:

δεν θα μπορει να καληψει η παραγωγη του ρευματος την φορτηση της.

Για δύο φτωχούλια  αμπεροριάκια διαφορά..?

Δημοσιεύτηκε

Ναι το πιστευω αυτο. Εγω ειχα βαλει 3 παραπανω και με δυναμο 750watt και ειχε τετοια συμπεριφορα...