Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Royal Enfield Forum Greece

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Σπειρωματα στις ταπες λαδιου.

Δημοσιεύτηκε

Δεν συμβαίνει συχνά να κλωτσήσει το σπείρωμα στο κάρτερ της τάπας αποστράγγισης λαδιού σε Bullet 350cc και 500cc. Μετά το 2002 τα σπειρώματα είναι μετρικά και συγκεκριμένα ακριβώς ίδιο με το σπείρωμα στο μπουζί Μ14 Χ 1,25.

Για την επισκευή χρειαζόμαστε το κατάλληλο κιτ επιδιόρθωσης σπειρωμάτων, θα το βρούμε στο ebay αναζητώντας Thread Repair M14 φροντίζοντας να διαλέξουμε το βήμα της σπείρας στο 1.25

20 ευρώ κοστίζει και είναι αυτό που απεικονίζεται παρακάτω:

M14_125.jpgαρκετά οικονομικό και καλής ποιότητας σε σχέση με το επώνυμο κιτ της V-coil που κοστίζει υπερδιπλάσια.

Τα σπειρώματα που διαθέτει το κιτ έχουν ύψος 12,4 mm. 

ΠΡΟΣΟΧΗ, ειδικά στην επιδιόρθωση σπειρώματος της τάπας του στροφαλοθαλάμου (η μπροστινή). Επάνω στο σπείρωμα βρίσκεται η δίοδος από την οποία η αντλία επιστροφής ρουφάει το λάδι στέλνοντάς το στην κεφαλή.

Η εν λόγω τρύπα ΔΕΝ πρέπει να καλυφθεί από το νέο σπείρωμα. Οι σπείρες της τάπας είναι περίπου 8,5 mm όμως οι σπείρες του κιτ είναι 12,4mm και πιθανόν να φράξουν την δίοδο. Αν δεν βρούμε τόσο κοντές σπείρες θα κοντύνουμε αυτές του κιτ.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή:

- αφήνουμε αρκετή ώρα ώστε να στραγγίσει ο στροφαλοθάλαμος από λάδια,

- πλαγιάζουμε τη μηχανή (αφού έχουμε αφαιρέσει το τεπόζιτο),

- φρεζάρουμε τις χαλασμένες σπείρες με το τρυπάνι του κιτ,

- ανοίγουμε σπείρες με το κολαούζο του κιτ,

- βιδώνουμε ένα κομμάτι σπείρες με την ειδική λαβή του κιτ,

- αφαιρούμε (κόβουμε) τέλος το άγγιστρο της σπείρας που μας βοήθησε να την βιδώσουμε,

- με κάποιο τρόπο ξεπλένουμε με βενζίνη άφθονη για να φύγουν τυχόν υπολείμματα γρέζια αλουμινίου.

Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε μην το επιχειρείτε, δώστε 30-50€ σε συνεργείο, ώστε αν την φτιάξει στραβή (έχει συμβεί) να πιάσουν τόπο τα καντήλια.. :swear:

Ενώ έχω επισκευάσει διάφορα άλλα σπειρώματα με εύκολη πρόσβαση, τάπα λαδιού δεν έχω φτιάξει ποτέ μου.

Λέγεται ότι το επισκευασμένο σπείρωμα είναι δύσκολο να κλωτσήσει πάλι, διότι πλέον δεν σφιγγουμε σε αλουμινένιες σπείρες αλλά ατσάλινες.. ;))

• Απαντήσεις 55
  • Εμφανίσεις 15k
  • Δημοσιεύτηκε
  • Τελευταία Απάντηση

Μέλη που απάντησαν περισσότερο

Most Popular Posts

• ...η πιο καλη λυση ειναι να βαλεις χειλκοιλ κιτ επισκευης σπειρωματων... ...το θεμα ειναι για να μπδι εκει κατω πρεπει να βαλεις το μηχανακι το πλαι ετσι ωστε να μη βαλεις λοξα το νεο σπειρωμα...

• Αντώνη έχω πάρει το κιτ επισκευής σπειρωματων για τις τάπες μας,  είναι παρόμοιο με το κιτ για μπουζί.   είναι τύπου helicoil  Όμως μη κάνουμε κουβέντα με πατέντες.  30€ είναι το κόστος επισκευής

• η λυση ειναι υπερβολικα απλη για οσους δεν θελουν οι ταπες τους να κλωτσησουν τα σπειρωματα της φωλιας !!!!!! 1. λυνουμε την ταπα ΠΑΝΤΑ με κρυο κινητηρα 2. αφου αδειασουμε το λαδι και πρεπει

ΕΙΚΟΝΕΣ

Featured Replies

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
33 λεπτά πριν, χρηστος είπε:

δεν πρεπει να καλυψει μια τρυπουλα που ειναι εσωτερικα της φωλιας αλλιως την ΜΑΜΙΣΑΤΕ καθως κλεισατε διοδο λαδιου

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου Χρήστο, αυτή η δίοδος είναι σχεδόν στο τελείωμα του σπειρώματος της τάπας.

Μιας και το έθιξες, σε αυτή την τάπα είναι καλό να χρησιμοποιούμε χοντρή χαλκοροδέλα  1mm ώστε να είμαστε 100% σίγουροι ότι η δίοδος είναι ανοιχτή.

Δείτε για παράδειγμα στην 350άρα μου πόσο κοντά είναι η τρύπα για να φράξει από τις σπείρες της τάπας, μετρήστε έξι σπείρες. :blink:

thread_03.jpg

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Για την 500άρα μου που είναι νεώτερο μοντέλο αγόρασα κιτ επιδιόρθωσης τύπου helicoil M14 X 1.25 όπου Μ14 είναι η διάμετρος και 1.25mm είναι η απόσταση κάθε σπείρας. Τυχαία; (δεν ξέρω) και το μπουζί μας έχει το ίδιο σπείρωμα με την τάπα αποστράγκισης λαδιού στροφαλοθαλάμου. Αυτή η τιμή είναι μετρική και πιθανόν ισχύει για τα μοντέλα μετά το 2000 - 2002, πριν το 1999 τα σπειρώματα είναι ίντσας (whitworth) και πάλι πιθανόν γιατί πολλά έχω δει στις Enfield (τελευταία παρήγγειλε από Χίτσκοκ τάπες ο Νίκος για την Electra και δεν ταίριαζαν τα σπειρώματα).

Άρα πριν αγοράσει κάποιος το κιτ πρέπει να μετρήσει την διάμετρο και το σπείρωμα της τάπας του.

Πιο πάνω έγραψα για κιτ επιδιόρθωσης σαν του μπουζιού, λάθος μου και μου το θύμισε παραπάνω ο Χρήστος με τη δίοδο λαδιού. Το κιτ επιδιόρθωσης στο μπουζί χρησιμοποιεί μακρύ σπείρωμα σαν μούφα κομμάτι σίδερο. Τα helicoil είναι πιο κοντά και κάνουν για τη δουλειά μας. Θα μου πεις και την μούφα την κονταίνεις, όμως τα helicoil τα έχω δοκιμάσει σε άλλες εφαρμογές (πιο μικρές διαμέτρους) και γίνεται το σπείρωμα ατσάλι, ένα σωστά τοποθετημένο helicoil αντέχει πολύ περισσότερη ροπή σφιξίματος.

Παρακάτω σας δείχνω φωτογραφίες της μούφας για μπουζί και το τύπου helicoil που θα το ψάξετε M14 x 1.25mm Thread repair kit

spark.jpg

thread_01.jpg

thread_02.jpg

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
19 λεπτά πριν, noe είπε:

Δείτε για παράδειγμα στην 350άρα μου πόσο κοντά είναι η τρύπα για να φράξει από τις σπείρες της τάπας, μετρήστε έξι σπείρες. :blink:

Αμάν μου μπήκαν ιδέες.. :faskelo: πάω να μετρήσω την τάπα μου μήπως τυχόν κλείνει την δίοδο και χρειάζομαι πιο παχιά ροδέλα.. :mad2:

Αλλά βάζοντας πιο παχιά ροδέλα μήπως το συρμάτινο φίλτρο δεν τερματίζει σωστά..? :think: Ααααα θα τREλλαθώ...!!

• 1 year later...
Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Αφού λέει πως είναι ανοξείδωτο μια χαρά κάνουν.  Αρκεί να έχεις και τα σωστά τρυπανια και κολαούζα,  όπως επίσης και το τσουτσουνι για να βιδωσει σωστά το σπειρωμα. Αν έχεις το αντίστοιχο σετ σε κάθε διαμετρημα,  αυτά είναι ανταλλακτικά.