Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Royal Enfield Forum Greece

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Οξείδωση μέσα στο ρεζερβουάρ

Δημοσιεύτηκε
Είναι να μη σου τύχει, αλλά θα σου τύχει στο τέλος!

Ειδικά με τις νοθευμένες βενζίνες που κυκλοφορούν και έχοντας στην κατοχή μας μια παλιά μοτοσυκλέτα, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν τα μαύρα ψιχουλάκια στον πάτο του ρεζερβουάρ μας... Και καθώς δε μπορεί να τα συγκρατήσει ούτε το καλό φίλτρο που βάλαμε για αυτή τη δουλειά, τα ψιχουλάκια καταλήγουν στο καρμπυρατέρ, δημιουργώντας κατά καιρούς, προβλήματα.

Το θέμα εδώ είναι αν θέλουμε να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα, αποσκωριώνοντας το εσωτερικό του ρεζερβουάρ, ή να αμυνθούμε με πιο "μπακάλικο" τρόπο: Στην πρώτη περίπτωση, καλόν είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό που σωστά και υπεύθυνα θα αφαιρέσει τη σκουριά με χημικά και εν συνεχεία, θα κάνει πλαστικοποίηση εσωτερικά της δεξαμενής. Η μέθοδος αυτή όμως, πρέπει να γίνει σωστά αλλιώς, αν η βενζίνη πετύχει έστω κι έναν ανοικτό πόρο στην πλαστικοποίηση, θα αρχίσει να τη διαβρώνει και μετά από λίγο καιρό, θα μαδήσει όλο το εσωτερικό του ρεζερβουάρ.
Η διαδικασία αυτή, κοστίζει περίπου 30 ευρώ, ποσό που αξίζει να δώσουμε σε κάποιον καλό τεχνίτη. Αν όμως ο μικρός μηχανικός που ζει μέσα μας, μας γαργαλάει τις παλάμες, θα πρότεινα τα εξής:

1. Αφαίρεση και άδειασμα του ρεζερβουάρ. Γέμισμα με νερό ως επάνω για να φύγουν τελειως οι αναθυμιάσεις.
2. Καλό πλύσιμο με πίεστικό, αν υπάρχει (δε θα πιστεύετε στα μάτια σας με το τι περιείχε το ρεζερβουάρ εκτός από βενζίνη!) και πολύωρο φύσημα με το πιστολάκι, ώστε να στεγνώσει καλά!
3. Αγοράστε μερικούς μαγνήτες από ψιλικατζίδικο, κατά προτίμηση σε σχήμα υπόθετου :D.
4. Αδειάστε τους στο ρεζερβουάρ και καλό χτύπημα ως δεύτερος Τομ Κρούζ στο "Κοκτέιλ"! Έτσι ματσακωνίζουμε το εσωτερικό  χωρίς να το τραυματίσουμε και παράλληλα, όλα τα ξέσματα, αιχμαλωτίζονται από τους μαγνήτες.

5. Το πρόβλημα από 'δω και πέρα είναι πως, δε μπορούμε να δούμε τη θέση της σκουριάς μέσα στο ρεζερβουάρ, ώστε να κάνουμε τοπική επάλλειψη με φωσφατικό οξύ που θα την αδρανοποιήσει. Εδώ, απευθυνόμαστε σε χρωματοπωλείο, ή καλύτερα σε κατάστημα με αξεσουάρ μότο, καθώς υπάρχουν αρκετά υλικά, κατάλληλα για αυτή τη δουλειά, που δεν αντιδρούν με τη βενζίνη, ώστε να τα απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια του ρεζερβουάρ χωρίς αυτή να τα διαβρώσει, δημιουργώντας μια προστατευτική επίστρωση στο εσωτερικο του.

Εννοείται, μετά απ' αυτό το βήμα, αφήνουμε το ρεζερβουάρ να στεγνώσει  κ α λ ά  πριν το ξαναπεράσουμε στη μηχανή μας.

Η μπακάλικη μέθοδος είναι απλή και ουσιαστικά, αμυντική: Αγοράζουμε από το eΒay ένα ζεύγος μαγνητών εξοικονόμισης καυσίμου (fuel saver) με κόστος περίπου 10 ευρώ (κι όχι 90 που τα πουλάνε στην Μνημονιούπολη) και τους περνάμε εύκολα και γρήγορα  χωρίς εργαλεία  στο σωληνάκι εισαγωγής καυσίμου, λίγο πριν αυτό ενωθεί στο καρμπυρατέρ. (Δεν έχει καμμία σημασία η μάρκα του μαγνήτη ή, για τι αυτοκίνητο είναι). Έτσι, τα ψίχουλα σκουριάς, παγιδεύονται απ' το πεδίο των μαγνητών, πρίν εισέλθουν στο καρμπυρατέρ, διατηρώντας το καθαρό! Μόνη μας φροντίδα, να ελέγχουμε και να καθαρίζουμε το σωληνάκι αυτό, σε τακτές χρονικές περιόδους...

Ελπίζω να φανεί χρήσιμο το άρθρο και φυσικά, προτάσεις και ιδέες ή διορθώσεις, ας τεθούν επί τάπητος!

Featured Replies

Δημοσιεύτηκε
φιλε σε ευχαριστω το τεποζιτο μου παει να κλειση τα 20 χρονια και ειναι χαλια μεσα δεν εχει ψωμη  η λαμαρινα το μαγνητη για το  {καρμυρατερ} απο που το πηρες??????
Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
Παρακαλώ! Τον μαγνήτη τον πήρα από εδώ [url=http://viewitem.eim.ebay.gr/NEW__REAL_FUEL_SAVER_MISER_FOR_PETROL_DIESEL_LPG_GAS_/120629233998/item]http://viewitem.eim.ebay.gr/NEW__REAL_FUEL_SAVER_MISER_FOR_PETROL_DIESEL_LPG_GAS_/120629233998/item[/URL]
Τώρα, αν έχεις πολλή σκουριά, καλό είναι να το πας για έλεγχο σε ειδικό γιατί υπάρχει και φόβος να τρυπήσει από τη διάβρωση!
Στη Θεσσαλονίκη του Ζορό, τα χαλασμένα ρεζερβουάρ τα αναλαμβάνει η MotoTatoo και κάνει πλήρη επισκευή. 'Εχω ακούσει πως κάνουν σωστή δουλειά, έχουν και ιστοσελίδα.
Δημοσιεύτηκε
Οι μαγνήτες πόσο μεγάλοι είναι ?
Μπορείς να βάλεις μία φωτογραφία σε σύγκριση με ένα πακέτο τσιγάρα?
Εεεε δεν νομίζω να απαγορεύετε το φωτογραφίν τσιγάρα στο forum εεεε!!!!  :D
Σε ποιο μηχανάκι έκανες την επισκευή ντεπόζιτου, στο eliminator 250 ?
Αν έχεις φωτογραφίες θα ήταν πολύ καλό για να δούμε το πριν και μετα.
Δημοσιεύτηκε
εμενα δεν θελη πολλα πολλα δεν υπαρχη πολλη λαμαρινα και δεν μπορω να του κανω πλαστικοποιηση  το ειχα παει πριν 10 χρονια και δε γινοτανε φαντασου τωρα ενα καλο καθαρισμα οπως ειπες με μαγνητες και μετα το φιλτρο μαγνητη και ο θεος βοηθος
Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
  Λοιπόν, την επισκευή την έκανα όντως στο eliminator αλλά δυστυχώς, δεν τράβηξα καμμία φωτογραφία και τώρα δε ρισκάρω να φωτογραφίσω μέσα στο γεμάτο βενζίνη ρεζρβουάρ. Εξωτερικά δεν έχω πειράξει τίποτα, έτσι κι αλλιώς.
Αν τώρα το ρεζερβουάρ είναι τόσο χαλασμένο, σαφώς και δε γίνεται κάτι πέρα από καθάρισμα και τρίψιμο, όσο παίρνει με τους μαγνήτες, εσωτερικά.
Από 'κει κι ύστερα, καλό φίλτρο βενζίνης (αυτοκινήτου καλύτερα) και μαγνήτες, οι οποίοι έχουν το 1/3 του μεγέθους ενός πακέτου τσιγάρων. Θα ανεβάσω σύντομα φωτογραφίες!

Επίσης να ξεκαθαρίσω πως [b]δεν υπάρχει μαγνητικό φίλτρο![/b] Ο μαγνήτης αυτός που μιλάμε, έχει φτιαχτεί για εξοικονόμηση καυσίμου και ως τέτοιος πωλείται, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Απλώς στην περίπτωσή μας, εκμεταλλευόμαστε το μαγνητικό του πεδίο για να κατακρατήσει όση σκουριά μπορεί, πρίν αυτή εισέλθει στο καρμπυρατέρ.
Πιθανότατα, θα υπάρξει και οικονομία στο καύσιμο. Έχω τοποθετήσει έναν παρόμοιο μαγνήτη σε ένα Alfa Romeo 156 1.8 και μου καίει 7,04 λίτρα/100χλμ σε μικτές διαδρομές!!
Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
[b]Λοιπόν, μου 'ρθε ιδέα:
[/b]
Εντόπισα ηλεκτρονικό κατάστημα που εμπορεύεται πάσης φύσεως μαγνήτες. Εάν υφίσταται ανοιγόμενο φίλτρο βενζίνης (με βιδωτό καπάκι, αποσπώμενο- δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο πράγμα), δε χρειάζεται παρά να κλείσεις μέσα στο φίλτρο έναν μικρό μαγνήτη με σαφώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα! Θα το ψάξω άμεσα το θέμα και θα ενημερώσω!
  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε
Σήμερα ωραία μέρα με λιακάδα Κυριακάτικη που ήταν, βγάλαμε βόλτα τα κορίτσια μας εγώ και ο Γιάννης (Ακριβοδίκαιος).
Μέσα στις άλλες μοτοφιλοσοφικές κουβέντες μου αναφέρει ο Γιάννης για τις νοθευμένες βενζίνες και το νερό που κατακάθεται στα μάγουλα των ρεζερβουάρ με αποτέλεσμα στο πέρασμα του χρόνου να σκουριάζει και να το αντιλαμβανόμαστε έιτε με το μπέρδεμα του καρμπυρατέρ λόγω βρώμας από τη σκουριά, είτε το χειρότερο να τρυπάει το ρεζερβουάρ.
Ψάχνωντας γενικά για αγορά εφεδρικού τεπόζιτου στο internet έπεσε το μάτι μου σε κάποια ειδικά χημικά υγρά που αφαιρούν τη σκουριά, και δημιουργούν μια λεπτή επίστρωση (3-4 μικρον) για την περαιτέρω προστασία τους. Ένα τέτοιο προϊόν είναι το [url=http://www.kreem.com/fueltankliner.html][b]KREEM[/b][/url] που νομίζω ότι δεν το στέλνει σε ιδιώτες αεροπορικώς. Απλά ττο παραθέτω για να καταλάβετε για τι μιλάω, στην ελληνική αγορά θα υπάρχουν κι άλλα προϊόντα παρόμοια.
Στην [url=http://www.tat.toopaint.gr/gtat.htm][b]TATOO[/b][/url] που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (άρε τυχεράκιδες) περιγράφει μια παρόμοια προστατευτική διαδικασία.
Μέσα στο όλο ψάξιμο βρήκα και ένα περιγραφικότατο τρόπο πλαστικοποίησης ρεζερβουάρ στην εγγλέζικη γλώσσα αλλά με απίθανη ελληνική προφορά. Απολαύστε τον:

[center][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xrSs8fxWqoU[/youtube][/center]

Τώρα ψάχνω σκουριασμένο τεπόζιτο να πειραματιστώ.. :roll:
Δημοσιεύτηκε
Καλο το βιντακι Νικο.Εχω ενα 18λιτρο ρεζερβουαρ απο Ινδια 1,5 χρονο αποθηκευμενο καινουργιο το οποιο διαπιστωνο οτι εχει σκουρια μεσα και οταν το κουναω ακουγονται τσινκ τσινκ που κανει η σκουρια μεσα.Θελω να ρωτησω αν γνωριζει καποιος ενφιλντας καποιον που αφαιρει την σκουρια τα πλαστικοποιει ξερω γω οποιαδηποτε τεχνικη υπαρχει γιατι αυτα που δειχνει το βιντεο εγω δεν μπορω να τα κανω.Το ρεζερβουαρ καποτε το ειχα βγαλει για πωλησει αλλα στην πορεια αλλαξα γνωμη και το εχω για καβατζα,ειναι απο χιτσκοκ φερμενο ινδικο ομως...