Jump to content
Δημιουργία Νέου...

Royal Enfield και αυτονομία

Recommended Posts

Τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι και η ακρίβεια μας γονατίζει, καλό θα ήταν να δούμε τη κατανάλωση της Ενφιλντ μας για να δούμε και πόσο οικονομικές είναι- που είναι πολύ!

Εγώ πλέον, με το κλασικό ντεπόζιτο στην 500 bullet μου του 2005 έκανα 264 χιλιόμετρα πριν το γυρίσω σε ρεζέρβα, η οποία περιέργως μου έβγαλε μόνο άλλα... 2 km. Χωρίς φειδώ και προσοχή στο γκάζι μάλιστα όλα αυτά, χωρίς να το πολυσκέφτομαι και μέσα στη πόλη αυστηρά. Φαντάζομαι σε εθνική θα κάνει 10% περισσότερο σίγουρα.

Για πείτε δικές σας αυτονομίες. Επίσης πόσο κρατάει η δική σας ρεζέρβα?
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Το κοινό ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 14,5 λίτρα από τα οποία τα 1,25 τουλάχιστον είναι ρεζέρβα.
Χονδρικά καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι η χωρητικότητα είναι 12 λίτρα μιας και ο βενζινάς ποτέ δεν ξεχιλείζει το ρεζερβουάρ (και καλά κάνει).
Μέσα στην πόλη υπολογίζω πως έχω κατανάλωση από 3,9 - 4,2 λίτρα στα 100 χλμ. δεν μπορώ να είμαι ακριβής διότι από γέμισμα σε γέμισμα έχουμε την παράμετρο του βενζινά, δεν γεμίζει πάντα το ρεζερβουάρ εκεί που θες αλλά εκεί που θα σου δώσει ρέστα στρογγυλοποιημένα.
Η συνήθειά μου είναι να γεμίζω κάθε 200 χλμ. και παρατηρώ ότι βάζω περίπου 8-9 λίτρα, είναι φαγανό το κορίτσι μου.
Δεν έχω σκεφτεί να τεστάρω πόσο διαρκεί η ρεζέρβα, αλλά έχω την εντύπωση πως θα κρατάει για ακόμη 20-30 χλμ. μέχρι το επόμενο βενζινάδικο.
Δύο χλμ. μόνο αυτονομία της ρεζέρβας πρώτη φορά ακούω και μου φαίνεται λάθος, θα πρέπει να ελέγξεις το ρουμπινέτο σου.
Σε ταξίδι (στον Βόλο π.χ.) μου έκαψε 3,6 λίτρα στα 100 χλμ.

Άρα για τη δική μου μοτοσικλέτα  θεωρώντας το ρεζερβουάρ 12 λιτρο έχω το εξής συμπέρασμα για την αυτονομία:

1) Πόλη = 279 χλμ. ή 4,3 λίτρα στα 100 χλμ.

2) Ταξίδι με ταχύτητες 80-95 χλμ. ανά ώρα = 324 χλμ. ή 3,7 λίτρα στα 100 χλμ.

Να σημειωθεί ότι εγώ έχω πηράξει το καρμπυρατέρ μου για πλουσιότερο μείγμα, κατεβάζοντας την ασφάλεια της βελόνας στην τέταρτη θέση (πρωτελευταία), και στο ζιγκλέρ αυξήθηκε η διάμετρός του από 110mm σε 117,5mm.
Ο λόγος ότι φοράω φίλτρο K&N και ελεύθερη εξάτμιση. Κι αν με ρωτήσετε τι διαφορά είδα σε επιδόσεις, η απάντησή μου είναι ΤΙΠΟΤΑ, απλά ο ήχος είναι πλέον σούπερ και λίγο πιο ροπάτες οι διαδρομές των σχέσεων.
:bs:

Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε την κατανάλωση μας είναι ο εξής:
Πάμε στο βενζινάδικο και γεμίζουμε μέχρι πάνω ( πάντα ).
Γράφουμε τα χιλιόμετρα που έχουμε στο κοντέρ.
Κάνουμε αρκετά χιλιόμετρα και ξανά βάζουμε βενζίνα.
Κοιτάμε στην αντλία ή την απόδειξη ποσά λίτρα βάλαμε και τα χιλιόμετρα που έχουμε κάνει.
100 / (χιλιόμετρα που κάναμε) Χ (λίτρα που βάλαμε τη δεύτερη φορά) = λίτρα στα 100χιλιόμετρα.
Το κάνουμε αυτο αρκετές φορές με διαφοα στυλ οδήγησης και παίρνουμε το μέσο όρο ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατανάλωσης μας.
Το έκανα εγω αρκετό καιρο για να υπολογισω τη κατανάλωση του σκουτερ με κάτι βελτιώσεις που έκανα (π.χ. άλλο χρώμα ραφής στη σέλα) και μου έβγαζε απο 3,6 έως 4,1 με μέσο όρο 3,9λίτρα/100χιλ.

Σημειώνω ότι γεμίζουμε τελείως πάντα και σημειώνουμε ποσότητα και χιλιόμετρα.
Αν θελουμε να είμαστε και τελείως σωστοί βάζουμε πάντα στο ίδιο βενζινάδικο γιατί αντλία απο αντλία έχει διάφορα στο τι γράφει και τι βάζει μέσα...

Καλές μετρήσεις.

[quote](1197χιλιομετρα-36,74λιτρα  βενζινη-500efi)
[/quote]
Από  αυτή  την  μέτρηση  προκύπτει  η  εξής  κατανάλωση    [u][b]3,065λιτρα/100χλμ,[/b][/u]  το  επανέλαβα  και  άλλες  φόρες  (είναι  γεγονός  όχι  με  τόσο  μεγάλη  ακρίβεια),  αλλά  πάντα  πρόεκυπτε  μια  παρόμοια  κατανάλωση.
Από  αυτά  τα  1000χλμ,  έγιναν  στην  διαδρομή  Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη  και  τα  υπόλοιπα  περίπου  200χλμ,εντος  πόλεως.
Έτσι  παραφράζοντας  την  γνωστή  ρήση «να  γιατί  boxer»  εγώ  λέω  «να  γιατί  Enfield  EFI»

Από το σημερινό ταξίδι στο Ναύπλιο:
313 χλμ. με 10,62 λίτρα = 3,4 μέσος όρος.
Κι αυτό δίοτι η μέτρηση προς το Ναύπλιο (γέμισα στην πόλη)  μου έδειξε κατανάλωση 3,08
και στην επιστροφή 3,7. Κι αυτής της διαφοράς μέρος οφείλεται ότι ο βενζινάς στρογγυλοποιεί και δεν γεμίζουν όλοι το ίδιο το ρεζερβουάρ. Από την άλλη εγώ δεν κάθομαι να τους πιέσω να μου ξεχειλίσουν το ρεζερβουάρ ώστε να μετρήσω ακριβώς..., ντρέπομαι...  :sad:

Εγώ με τέλεια ρυθμισμένο μοτέρ και με ταχύτητες μεταξύ 80 και 95 km στο ταξίδι που κάναμε στην Αθηνά 1022km, είχα κατανάλωση περί τα 3,3lt/100km.
Μέσα στην πόλη η κατανάλωση ήταν μεταξύ 3, 8lt/100km και 4,2lt/100km……
Να θυμάστε πως  κατανάλωση είναι ανάλογη και με την ποιότητα της βενζίνης, πόσο νοθευμένη είναι και τέτοια.
Μία καλή σε ποιότητα βενζίνη θα βγάλει περισσότερα χιλιόμετρα και θα έχει ποιο ομαλή λειτουργία ο κινητήρας.
Τώρα όσο αφορά τις EFI με τον 18άρι τροχό………..
Να διατυπώσω ένα ερώτημα?
Τελικά πόσο κλέβει το κοντέρ ανά εκατό χιλιόμετρα?
Γιατί αν κλέβει, που κλέβει……αυτό είναι σίγουρο……η κατανάλωση που μας έδωσες Χρήστο είναι με πειραγμένα χιλιόμετρα……άρα και η κατανάλωση της.
Έτσι?
Θα μου πείτε ζηλεύω τον ψεκασμό……

Η αλήθεια είναι πως σας ζηλεύω γενικώς που μπορείτε να τις περπατάτε…..
φτου μη σας ματιάσω…καλά χιλιόμετρα να έχουμε όλοι μας.

Νίκο η κατανάλωση που γράφεις νομίζω πως είναι μία χαρα.

[quote author=ΠΑΝΑΓΟΣ link=topic=373.msg3769#msg3769 date=1309070011]
Από  αυτή  την  μέτρηση  προκύπτει  η  εξής  κατανάλωση    [u][b]3,065λιτρα/100χλμ,[/b][/u]  το  επανέλαβα  και  άλλες  φόρες  (είναι  γεγονός  όχι  με  τόσο  μεγάλη  ακρίβεια),  αλλά  πάντα  πρόεκυπτε  μια  παρόμοια  κατανάλωση.
[/quote]

Καλά πάγαινε να παίξεις με κανένα γρανάζι μήπως και βρεις τον συνδυασμό που σου δίνει ακριβής χιλιομετρικές αποστάσεις.
Διότι η 18" ζάντα παρατηρήσαμε (στο ταξίδι στον Βόλο) ότι κλέβει περίπου 10%, άρα πρόσθεσε ένα 0,3 και πες το σωστό: "καίω 3,365 λίτρα στα 100 χλμ."
Εεεεε ψεκασμό έχετε, θα έπρεπε να καίτε πολύ λιγότερο έως καθόλου, δηλαδή μόνο αέρα οικολογικό,
μιας και ο αέρας ο κοπανιστός κρύβει πολλά οκτάνια... :cheesy: