Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Royal Enfield Forum Greece

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

''Φαγωμένα'' σπειρώματα στα καπάκια της κυλινδροκεφαλής!

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους παιδιά! Επειτα απο την μ.....α που είχε κάνει ''μάστορας'' υποτίθεται γνώστης των R.E και έσφιξε μέχρι θανάτου! τα μπουλόνια στα καπάκια της

κυλινδροκεφαλής (για να αλλαχτούν οι φλάτζες και μόνο, πρίν 5 χρόνια), απο τότε και επειτα υπήρχε πάντα μια μικρή διαρροή λαδιού στην φλάτζα απο το πρώτο καπάκι (είχα ελέγξει τα 4 μπουλόνια και είδα πως το ένα είχε φαει τα σπειρώματα), αλλά δεν με ενοχλούσε και ιδιαίτερα.

Πρίν κάποιες μέρες όμως είδα μεγαλύτερη διαρροή λαδιού και αφαίρεσα το τεπόζιτο για να δω καλύτερα και διαπιστώνω πως ο συγγεκριμένος μ.....ς είχε κάνει

ζημιά και στο δεύτερο σπείρωμα!!

Σκέφτομαι να διορθώσω τα σπειρώματα με helicoil, αλλά δεν ξέρω αν θα το κάνω μόνος μου ή να το επισκευάσει κάποιος που να ειδικεύεται στα σπειρώματα.

Είχε κάποιος απο εσάς παιδιά ανάλογο πρόβλημα, και αν ναι πως το επισκεύασε;

152373401712120177.jpeg

Featured Replies

Δημοσιεύτηκε

Ωωωωωω ναι.

Αν πιάνουν τα χέρια σου είναι πολύ εύκολο.

Για τον μάστορα είναι παιχνιδάκι.

Δες τι σπείρωμα φοράς (μετρικό ή ίντσας) αλλά και ίντσας να είναι μπορείς να το κάνεις μετρικό αλλάζοντας και το μπουζονάκι. Το λέω αυτό γιατί πιο εύκολα είναι να βρεις  μετρικά helicoil.

Αν το κάνεις μόνος σου φρόντισε μόνο να μην πέσουν γρέζια μέσα,  στούμπωσε την κεφαλή με πανιά και άσε ελεύθερη μόνο την τρύπα που θα δουλεύεις κάθε φορά. 

Τρυπάνι με αργές στροφές και κάθετα στην τρύπα. Κολαούζο για το σπείρωμα του helicoil, βιδώνεις το helicoil και μετά μπορείς να σφίξεις άφοβα, δύσκολα θα σου ξανακλωτσίσει.

Μην κατηγοράς τους μαστόρους, συμβαίνει σε όλους, ειδικά με τα μέταλλα που είναι φτιαγμένες οι Enfield οι Ινδικές.

Δες βιντεάκια στο youtube πως εφαρμόζεται το helicoil

Στο ebay υπάρχουν κινέζικα κιτ είναι αξιόπιστα και κοστίζουν το 1/3 από τα γνήσια.

Αξίζει να έχει κάποιος τα πιο συνηθισμένα νούμερα (Μ8, Μ6 κ.λπ.)

Κάπου στο φόρουμ έχουμε σχετικό θέμα με τα helicoil.

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Γειά σου Νίκο! Ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες! Απο δευτέρα θα δω αν υπάρχει κάποιος καλός μηχανουργός

να το επισκευάσει σωστά(γιατί όσον αφορά τον μάστορα της αντιπροσωπείας εδώ, όταν είδε την μηχανή ήταν σαν να έβλεπε δεινόσαυρο!)

γιατί όντως είναι κάτι απλό αλλά είναι λεπτοδουλειά και πρέπει να γίνει μια φορά και σωστά!

Τα χέρια μου πιάνουν αλλά σε κάτι που δεν έχω ξανακάνει είναι ρίσκο...

Τώρα όσον αφορά τους μαστόρους θα ήταν πιο έντιμο απο μερικούς να σου λένε δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα μηχανάκια παρα

να το παίζουν αφθεντίες... (φαντάσου πως τα καπάκια δεν είχαν ξανανοιχτεί ποτέ, την μηχανή την αγόρασα καινούργια).

Δημοσιεύτηκε
56 λεπτά πριν, Ο/Η Thomas. έγραψε:

γιατί όσον αφορά τον μάστορα της αντιπροσωπείας εδώ, όταν είδε την μηχανή ήταν σαν να έβλεπε δεινόσαυρο!

Αν δεν πάρει ο νέος αντιπρόσωπος κάποιον από τους γνωστούς μάστορες για ένφιλντ στο συνεργείο, κάπως έτσι θα γίνουν κι εδώ τα πράγματα.:cray:

Θωμά, καλή επισκευή!

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

elifain σ'ευχαριστώ! Σχετικά με την αντιπροσωπεία στην Αθήνα δεν ήμουν ενήμερος ότι αλλάζει και κλείνει η παλιά; !

Τελευταία φορά που περασα απο εκεί ήταν πριν 3 χρόνια...

Εδώ απο οτι μου είπανε οι ίδιοι έστειλαν τους μηχανικούς τους στην Ινδία για εκπαίδευση αλλά μόνο όσον αφορά τις καινούργιες

efi και himalayan...

Δυο μαστόρια (για Αθήνα) είναι που τις ξέρουν καλά τις enfield, ο παλιός μηχανικός της αντιπροσωπείας ο Θωμάς και ο Ούγγο.

Οσον αφορά την Ιταλία θα πρέπει να ψάξω τον μάστορα της παλιάς αντιπροσωπείας στην Μπολόνια, απο όσο ξέρω έχουν περάσει

πολλά bullet παλιακά απ΄τα χέρια του!

*Tο να βρείς καλό μηχανικό για τις enfield είναι σαν να ψάχνεις ψίλους στ'άχυρα...

Δημοσιεύτηκε

Ειναι απλη δουλεια που μπορει να την κανει οποιοσδηποτε μηχανικος που αγαπαει την δουλεια του. 

...το δισκολοτερο σε αυτη την δουλεια ειναι να κανει καθετα την νεα τρυπα...

...αλλα για ενα εμπειρο δεν ειναι δισκολο. Αλλωστε τα ψευτοκαπακα κραταν...

Κανε μια γυρα στους κυκλους των κλασικων στην περιοχη σου, ολο και καπου θα υπαρχει καποιος μερακλης...

Δημοσιεύτηκε
7 ώρες πριν, Ο/Η Thomas. έγραψε:

Τα χέρια μου πιάνουν αλλά σε κάτι που δεν έχω ξανακάνει είναι ρίσκο...

Μα πριν το κάνεις στην Enfield σου θα δοκιμάσεις πειραματικά σε κάποιο άλλο μέταλλο.

Στην Enfield θα είναι ακόμα πιο εύκολο γιατί είναι αλουμίνιο. 

Και δεν θα ανοίξεις καινούργια τρύπα εξάρχής για να φοβάσαι, ένα χάιδεμα θα κάνει το τρυπάνι ίσα για να φάει το παλιό σπείρωμα, να μη σου πω ότι μπορεί να μη χρειαστεί ούτε κάν το τρυπάνι του σετ helicoil, Λαδάκι στο κολαούζο, η τρύπα θα το οδηγήσει κάθετα. 

Πάρε ένα σετ για τη χαρά του "το φτιάχνω μόνος μου". 

Εγώ έχω φτιάξει σε πιο δύσκολα σημεία στην Enfield μου, στο καπάκι του πλατινοφόρου και τα ρακόρ στην κεφαλή όπου βιδώνουν το ύψιλον του λαδιού.

Επίσης,  χωρίς να το χρειαστώ ακόμη,  έχω πάρει και το σετ για επισκευή στις τάπες λαδιού στο κάρτερ (ίδιο σπείρωμα με το μπουζί είναι), έχω κάνει δοκιμή σε πλάκα παχιά 5mm αλουμινίου και κατάφερα να προσαρμώσω helicoil και να σφίξω κάργα μπουζί. Βέβαια στις τάπες του κάρτερ η δυσκολία είναι η πρόσβαση, χρειάζεται ανυψωτικό ή να ξαπλώσεις τη μηχανή και φυσικά προσοχή στην μπροστά τάπα στροφαλοθαλάμου (που συνήθως κλωτσάει) να μην φράξει το helicoil την δίοδο του λαδιού.

Δημοσιεύτηκε

Ναι σωστα ολα αυτα που λετε..

Αλλα αλλο η διαρροη λαδιου στην κυλινδροκεφαλη κι αλλο αυτα τα μπουζονακια που σφιγγουν απλα ρα ψευτοκαπακα.

Αν εχεις διαρροη στην κυλινδροκεφαλη θες αλλη φλαντζα και ξεκαρβουνιασμα.

Αυτα τα μπουζονακια ειναι μονο για να στεγανωνουν τα ψευτοκαπακα που εκει αν εχεις διαρροη καλο ειναι να καθαρισεις τις επιφανειες με ξυραφι και αζαξ οπως και τις φλαντζουλες με αζαξ.Λιγη κολλα...λιγη ωστε να μην φραξεις διοδους λαδιου και εισαι σουπερ.Συγχρονος πρεπει να τσεκαρεις αν εχουν κλωτσησει τα μπουζονια στην κεφαλη ή στο παξιμαδι.Αν ειναι στην κεφαλη ναι θελει χελικοιλ.Αν οχι απλα αλλαξε τα μπουζονια με τα παξιμαδια τους.

Επεξεργάσθηκε από το μέλος Αντωνης Σταθακης

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

H διαρροή Αντώνη είναι στα καπάκια, η διαρροή στην φλάτζα κεφαλής είναι μικρή και υπάρχει εδω και πολλά χρόνια...

Οσον αφορά το ξεκαρβουνιασμα έχεις δίκιο πρέπει να το κάνω κάποια στιγμή (έχω σχεδόν 26.000 km) αλλά πού;;; ο μηχανικός

εμπιστοσύνης μου είναι στην Αθήνα...

Το μπουζόνι έφαγε τα σπειρώματα στο αλουμίνιο της κεφαλής, οπότε πάμε για χελικόιλ.

Optimized-20180415_213646.jpg

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Και επειδή περι χελικόιλ ο λόγος, και για την τάπα λαδιου που λέει ο Νίκος (που είναι ίσως το πιο κοινό πρόβλημα με σπειρώματα) ρίξτε μια ματιά σε αυτό το βίντεο και τον απίθανο αυτόν μηχανουργό πως επισκευάζει την τάπα λαδιού!

Μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνει!

Δημοσιεύτηκε

...τελικα ειναι δισκολο να βρεις μηχανικο για Enfield...

...Ολη μερα μηλαμε και χρονια πολλα δεν σε ειπα...

...Θωμααααααααα χρονια σου πολλα με πολλα ομορφα χιλιομετρα...στην ζωη σου...!!!

Μη μασας δεν ειναι τιποτα ετσι οπως το βλεπω. Παρε ενα σετακι χελκοιλ και καντο μονο σου...

...ειναι βαθη το σπειρομα και θα τα καταφερεις χωρις να κανεις ζημια.

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

@bbk Ευχαριστώ πολύ να΄σαι καλά! Δεν μασάω (θα το φτιάξω μόνος μου) άλλωστε η ζημιά έχει περίπου 7 χρόνια που έγινε,

ήρθε η ώρα για επισκευή!

Oσον αφορά τον μηχανικό για τις R.E όπως είχε πει και η δυναμική Jacqui Furneaux που γύρισε τον κόσμο με την bullet της

αναγκαστικά γίνεσαι ο ίδιος μηχανικός με την συγκεκριμένη μηχανή...

Επίσης υπάρχουν πολλοί που τα σνομπάρουν τα μηχανάκια εξ Ινδίας... και δεν ασχολούνται κάν...

Δημοσιεύτηκε

Εχεις δικιο σε αυτο...

...αν εχεις Enfield, παλια, πρεπει να λερωνεις που και που τα χερια σου...

Δημοσιεύτηκε

Όμορφα, μέσα στα μηχανολογικά να μπλέκουμε και τις ευχές.

Χρόνια πολλά Θωμά και έντονα, με εμπειρίες όμορφες, κάτι που εγγυάται η Enfield..:wink:

Δημοσιεύτηκε

Χρονια πολλα τομας..εδω με τις συμβουλες νοε και των υπολοιπων παιδιων ολοι μας λιγο πολυ γινομαστε μαστορες.Αλλωστε η ικανοποιηση φτιαχνοντας κατι περα απο ενα σερβις ειναι μεγαλη και νιωθεις οτι μπορεις να κανεις πραγματα και να αποκτας εμπειριες σε εναν απλο αλλα με τα μυστικα του φυσικα κινητηρα..:motorcycle18:

Δημοσιεύτηκε

...ξερεις...???

...προσωπικα παντα, η Enfield μου εμαθε να κανω πολλες εργασιες και να αντιλλαμβανομαι διαφορετικα τον κινητηρα...οχι μηχανικος δεν εγινα...

...μπορω ομως καποια πραγματα να τα καταλαβω...

...ειναι δασκαλα η ατιμη...δεν συγχωρει λαθη αλλα σε αφηνει να τα διορθωσεις οσο μεγαλα και αν ειναι...