Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Royal Enfield Forum Greece

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ρεύματα

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου καλησπέρα,

όπως μερικοί από εσάς μπορεί να γνωρίζετε (αν έχετε μιλήσει με το Χρήστο), κατα την ηρωικη μου επιστροφη απο την εκδρομη στη λιμνη Δοξα, επαθα σουπερ βραχυκυκλωμα και εμεινα στο Αιγιο (oχι δεν πηγαινα αναποδα - επιστροφη προς Πατρα).

Με το φιλο Θαναση που μαστορευουμε τις κλασικες μοτο μας, βρηκαμε καμμενο ανορθωτη και ως εκ τουτου σκασμενη μπαταρια, τα οποια αντικατεστησα με ωραιοτατο γιαπωνεζο ανορθωτη και καινουργια μπαταρια GS.

Απο τοτε εχω το εξης προβλημα.

Στο ρελαντι εχω πεσμενη ταση. Οκ, μπορει να πει καποιος, χαμηλο ρελαντι. 

Ανεβαζοντας αργα αργα στροφες παιρνω πισω ολη τη λαμψη στα φωτα μου και αμεσως μετα, πτωση τασης πιο χαμηλα απο πριν. 

Δειτε τι κανει εδω: http://www.youtube.com/watch?v=FTvYJB5uWPA

Στη μπαταρια το πολυμετρο μετραει 13.6 - 13.8 V που μαλλον ειναι χαμηλα (θα επρεπε να εχω 14V+ αν δε κανω λαθος), αρα φορτιζω οριακα.

Τα πηνια μου με σβηστη μηχανη μετρανε 0.9 - 1.1 Ω που ειναι ακριβως οτι λεει το manual.

Οταν αναβω τη μηχανη, τα πηνια στον αερα (χωρις φορτιο) χτυπανε 60V+.

Οταν κουμπωνω τη φισα του ανορθωτη (με φορτιο) μου δινουν 6 - 8V.

Οποιος εχει την παραμικρη προταση και μετρηση να συνεισφερει θα ημουν υποχρεος..εχουν σπασει τα νευρα μου. 

Ευχαριστω πολυ

Γιωργος

Featured Replies

Δημοσιεύτηκε

Οπως εγραψες και ειδα απο το βιντεο , ο ανορθωτης πρεπει να σου κανει το προβλημα . Ή γειωνει μολις παρει φορτιο ή "ανοιγει" κυκλωμα. Προσπαθησε με αλλο ανορθωτη ο οποιος ή ειναι καινουριος ή ειναι αποδεδειγμενα λειτουργικος. Μια διευκρινηση θελω ομως. ποσο AC voltage εχεις , με ανορθωτη εκτος κυκλωματος να τρεχεις δηλ. μονο απο μπαταρια , στο ρελαντι και ποσο παει οταν περιπου το μοτερ στροφαρει σε μεσες στροφες (2500σαλ).Εαν εχεις φερειπειν 15-20V AC στο ρελαντι και 80V AC + στις μεσες τοτε πας καλα.

Αυτη ειναι η μετρηση του πηνιου (alternator) ως προς την πρωιμη φαση φορτισης .

Μετα ερχεται το rectifier/regulator στο παιχνιδι οπου μετατρεπει το voltage σε DC και σε Amperage ικανο να κινησει φορτια και να φορτωσει την μπαταρια.

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Γιωργο σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. 

Ο ανορθωτης ειναι καινουργιος και αποδεδεγμενα καλος. Λειτουργει ΟΚ σε αλλα μηχανακια. Δοκιμασαμε 2 καινουργιους στο δικο μου, κανουν ακριβως τα ιδια.

Το AC του alternator χωρις φορτιο (ανορθωτης εκτος) ειναι οπως ειπες 15 - 20 V στο ρελαντι και ανεβαινει πανω απο 60 V στις μεσες.

To AC του alternator με φορτιο (ανορθωτης εντος/ μετρηση στη φισα του alternator) ειναι πολυ χαμηλο και στο ρελαντι και στις μεσες 6 - 8 V. Αυτο ειναι λογικο? Δε θα επρεπε να δεινει τα ιδια και απλα να το "ρεγουλαρει" ο ανορθωτης (τι ρεγουλατορας ειναι?). 

Υπαρχει αραγε περιπτωση να εχω τσουρουφλησει τα πηνια λογω της χρησης με καμμενο ανορθωτη για καμμια 50αρια χλμ και να την "ακουνε" οταν βρισκουν αντισταση (βλεπε ανορθωτης εντος).

Μπορει κανεις να παρει μερικες μετρησεις (πηνια, μπαταρια) να μου πει τι δινουν τα δικα σας (αν και η ELECTRA εχει τριφασικο πηνειο που διαφερει απο τα παλιοτερα αν δε κανω λαθος)?

Ευχαριστω πολυ

Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Η δικιά μου η 500άρα είναι μοντέλο 2007 και άρα πρέπει να έχει ίδια ρεύματα (πλεξούδα με σένα). Από την γεννήτρια βγαίνουν 4 καλώδια, ένα παραπάνω από την 350άρα που είναι παλιότερο μοντέλο (1999-) και αυτό διότι τα φώτα παίρνουν ρεύμα απευθείας από την γεννήτρια και όχι από την μπαταρία.

Αν μου πεις αναλυτικά πως μετράνε μία γεννήτρια (σε ποια λενδειξη τοποθετώ το πολύμετρο, πως διασταυρώνω τους ακροδέκτες, σε λειτουργία και μη) μπορώ να το κάνω και στις δύο Enfield μου και να σου πω.

Στα ηλεκτρολογικά είμαι σκράπας και θέλω πολύ κάποιος να μου δείξει και να μάθω.

:geia:

Δημοσιεύτηκε

Νοe , Εαν ειναι τριφασικο , 3 καλωδια ειναι οι φασεις , 1 καλωδιο γειωση , και κατα περιπτωση 1 ή 2 η παροχη προς το συστημα (εξαρταται εαν το ρευμα παει ξεχωρα στα φωτα ή οχι.

Δημοσιεύτηκε

Γιωργο σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. 

Ο ανορθωτης ειναι καινουργιος και αποδεδεγμενα καλος. Λειτουργει ΟΚ σε αλλα μηχανακια. Δοκιμασαμε 2 καινουργιους στο δικο μου, κανουν ακριβως τα ιδια.

Το AC του alternator χωρις φορτιο (ανορθωτης εκτος) ειναι οπως ειπες 15 - 20 V στο ρελαντι και ανεβαινει πανω απο 60 V στις μεσες.

To AC του alternator με φορτιο (ανορθωτης εντος/ μετρηση στη φισα του alternator) ειναι πολυ χαμηλο και στο ρελαντι και στις μεσες 6 - 8 V. Αυτο ειναι λογικο? Δε θα επρεπε να δεινει τα ιδια και απλα να το "ρεγουλαρει" ο ανορθωτης (τι ρεγουλατορας ειναι?). 

Υπαρχει αραγε περιπτωση να εχω τσουρουφλησει τα πηνια λογω της χρησης με καμμενο ανορθωτη για καμμια 50αρια χλμ και να την "ακουνε" οταν βρισκουν αντισταση (βλεπε ανορθωτης εντος).

Μπορει κανεις να παρει μερικες μετρησεις (πηνια, μπαταρια) να μου πει τι δινουν τα δικα σας (αν και η ELECTRA εχει τριφασικο πηνειο που διαφερει απο τα παλιοτερα αν δε κανω λαθος)?

Ευχαριστω πολυ

Γιωργος

Αφου και με τα αλλα regulators τα ιδια σου κανει το συστημα σου καπου γειωνει .Πρεπει να ψαξεις να το βρεις κομματι κομματι .Ελεγξε το διακενο στην πομπινα και την ιδια την πομπινα για διαρροες (Ωμομετρηση μεταξυ πηνιων και σε γειωση ) , γυρνωντας σιγα σιγα τον κινητηρα χωρις μπουζι και ρευματα. Μετα παρε το κυκλωμα απο την φισα του ανορθωτη  κ.ο.κ. Θελει υπομονη και γνωση του αντικειμενου και θα το βρεις.Αν εχεις το ηλεκτρολογικο διαγραμμα ποσταρε το να το δω και τα λεμε παλι. :coffee:  

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις και το ενδιαφερον σας.

Noe, η Electra εχει διαφορετικο πηνιο, ιδιο με τις EFI και αρα διαφορετικα χαρακτηριστικα απο τις δικες σου. 

Γιωργο, πομπινα λεμε το alternator (σιγα σιγα θα μαθω και ορολογια..)?

Τα πηνια μετρανε 0.9 - 1 Ω μεταξυ τους, που ειναι ακριβως οτι λεει το manual. Δε τα εχω μετρησει σε γειωση. Θα το κανω το απογευμα και θα αναφερω αποτελεσματα.

Για τις υπολοιπες μετρησεις θελω λιγη βοηθεια. Πως μετραω καθε σημειο του κυκλωματος? Μετραω αντισταση? Που βαζω το πολυμετρο μου? 

Επισυναπτω τα διαγραματα τις ELECTRA (περεπιπτοντως πολυ χρησιμο workshop manual για ολα τα μοντελα http://images.royalspares.com/part_manual/RE-Workshop_manual-II/)

Γιωργος

086.jpg087.jpg048.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ok , πρωτη κινηση , γεφυρωσε το αμπερομετρο στο φις .Το κοκκινο με το κιτρινο (? πρεπει να ειναι δεν το βλεπω καλα στο διαγραμμα) αφου βγαλεις το φις βεβαια , ετσι ;

Τωρα δεν εχεις φυσικα ενδειξη οπότε ελεγχεις αυξομειωση στη μπαταρια.Η δουλεια αυτη γινεται καλυτερα με αναλογικο βολτομετρο αλλα δεν πειραζει εαν δεν εχεις .Θα καταλαβεις εαν υπαρχει προβλημα οταν με σταθερα ψηλες (2500σαλ) στροφες η ενδειξη μενει χαμηλα. Εαν η ενδειξη παει πανω απο 14Αμπερ Βρηκες το προβλημα ...Πετας το αμπερομετρο και βαζεις καινουριο.

Παμε παρακατω.

Εαν και με μπαιπασαρισμενο το αμπερομετρο εχουμε θεμα δεν φταιει αυτο οπότε το συνδεεις παλι κανονικα και απο την πισω πλευρα (regulator side) του προαναφερθεντος φις υπαρχει ενα κοκκινο καλωδιο (μαζι με το κιτρινο ) που παει στον κεντρικο διακοπτη και φερνει το ρευμα απο το regulator εκει. Το αλλο κοκκινο (το μονο του) παει το εξτρα ρευμα στην μπαταρια μεσω ασφαλειας για αποθηκευση.

Εδω τα πραγματα μπερδευονται και πρεπει τουλαχιστον οπτικα να ψαξεις τη γραμμη μεχρι το διακοπτη για γδαρσιματα , τεντωματα καλωδιων κτλ. Αν θες να προχωρησεις παρακατω ξεφισωσε τον κεντρικο διακοπτη και ελεγξε τον Ωμικά.δηλαδη οπου κλεινει κυκλωμα πρεπει να εχεις "συνεχεια" και οπου ειναι ανοικτη η συνδεση "απειρο".Εαν σε καποια  συνδεση ανοικτη παρατηρησεις κατι εκτος απο απειρο , ο διακοπτης ειναι χαλασμενος.

Ξερω σε εχω μπερδεψει τωρα και θα λες τι μου γραφει αυτος εδω αλλα ετσι πανε αυτα. Ελπιζω να σε βοηθησα, κανε αυτα και εδω ειμαστε παλι.

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
Φιλέ Γιώργο σε ευχαριστώ παρα πολύ. Δε με μπερδεψες καθόλου, έχω καταλάβει ακριβως τις οδηγειες σου και θα τις βάλω σε εφαρμογή απο δεύτερα που επιστρέφω σπίτι.

Θα φτιαξω και ενα βιντεακι για το Νοέ να τον γλιτωσω απο τους Κρίσνα..

Γ.
Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
Διευκρίνιση:

Γιωργο, στη μπαταρία μετραω βολτ συνεχές έτσι; Όχι αμπέρ; Θέλω να δω πανω απο 14 με το αμπερόμετρο εκτός, σωστα;
Δημοσιεύτηκε

Διευκρίνιση:

Γιωργο, στη μπαταρία μετραω βολτ συνεχές έτσι; Όχι αμπέρ; Θέλω να δω πανω απο 14 με το αμπερόμετρο εκτός, σωστα;

Ναι , ΒΟΛΤ  , μπερδευτηκα και εβαλα Αμπερ.

Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας

Λοιπόν, 

bypass το αμπερόμετρο: τα ίδια

bypass το διακόπτη:        τα ίδια

έχω αρχίσει και πιστεύω οτι αυτό το ιδιότροπο μηχάνημα θέλει το δικό του regulator. Μου κάνει πολλή εντύπωση γιατί κατα κανόνα δεν έχουν specifications. 

Θα το παραγγείλω και βλέπουμε.

Δημοσιεύτηκε

Εφαγα ενα φλας τωρα...Μηπως η μπαταρια ειναι ελαττωματικη και δεν παιρνει σωστα τη φορτιση , μπορεις να δοκιμασεις με αλλη ;

• 6 months later...
Δημοσιεύτηκε
  • Συγγραφέας
Καλησπέρα παιδιά και συγνώμη για τη "γειωση". Regulator/rectifier απο Enfield county και όλα τα ρεύματα στη θέση τους. Ακόμα δεν έχω βρει specs για αυτά τα εξαρτήματα οποτε αν ποτε σας καεί προτιμάτε το original. Σύντομα θα ανοιξω το θέμα για το facelift της Electra μου. Συντονιστειτε..